Close
Is een vrijloopdeurdranger verplicht? Sinds 1 juli 2020 is het wettelijk verplicht dat zelfstandige woningtoegangsdeuren in nieuwbouw en bij verbouw in appartementencomplexen zelfsluitend zijn bij brand. Dit kan worden gerealiseerd door middel van een vrijloopdeurdranger. Dit systeem verhoogt de brandveiligheid zonder uw wooncomfort te hinderen. Lees verder en ontdek alles over dit verplichte én comfortabele veiligheidssysteem.
Een openstaande woningtoegangsdeur kan ervoor zorgen dat rook zich razendsnel kan verspreiden in de gezamenlijke ruimte en vluchtwegroute. Dit kan levensgevaarlijke situaties opleveren. Het is dan ook van belang dat de woningtoegangsdeur sluit bij brand en rookontwikkeling.
Een vrijloopdeurdranger sluit uw woningdeur automatisch bij brand, terwijl die in normale situaties moeiteloos opengaat. De deurdranger wordt geactiveerd door rookmelders die in uw woning zijn geïnstalleerd. Wanneer er brand of rook wordt gedetecteerd, sturen de rookmelders een signaal naar de vrijloopdeurdranger, waardoor de deur sluit.
Een normale deurdranger sluit altijd als de deur wordt losgelaten. Dit kan in de praktijk hinderlijk zijn:
Dit kan de brandveiligheid in gevaar brengen.
Een vrijloopdeurdranger biedt in normale situaties géén belemmering. De dranger wordt alleen geactiveerd bij brand of rookontwikkeling. De rookmelder stuurt dan een signaal naar de vrijloopdeurdranger, waardoor de deur sluit.
Het Bouwbesluit 2012 is per 1 juli 2020 gewijzigd. Een belangrijke aanpassing is dat zelfstandige woningtoegangsdeuren in nieuwbouw en bij verbouw zelfsluitend moeten zijn bij brand. Dit geldt voor deuren die uitkomen op een gezamenlijke hal, gang of portiek.
Vrijloopdeurdrangers moeten worden aangesloten op rookmelders. Om te garanderen dat dit altijd werkt, ook bij stroomuitval, adviseren wij Fail Safe rookmelders. Die werken met een kabel direct naar de vrijloopdranger. Meer hierover leest u in onze blog Fail Safe rookmelders.
Vrijloopdeurdrangers zijn er van diverse merken, zoals Dorma Kaba, Geze, Assa Abloy en 4Tecx. Ze zijn geschikt voor montage op de scharnierzijde of de niet-scharnierzijde van de deur. Er zijn vier montagemogelijkheden:
De keuze voor de montageplaats hangt af van verschillende factoren, zoals de stroomvoorziening en de zichtbaarheid van de vrijloopdeurdranger. Meer over de montage van deurdrangers leest u op: Deurdranger Monteren: Uw Gids voor een Zachtjes Sluitende Deur
De vrijloopdranger wordt geplaats aan de scharnierzijde van de deur. Waarbij de vrijloopdranger zelf wordt gemonteerd op het deurblad en de arm wordt gemonteerd op het kozijn boven de deur. Deze uitvoering van een vrijloopdranger noemen we ook een vrijloopdranger voor deurbladmontage. In deze situatie dient de stroomkabel vanuit de vrijloopdranger overgebracht te worden naar een stroompunt buiten het kozijn. Hierdoor is een extra verdeeldoos noodzakelijk (kastje met kabel).
De vrijloopdranger wordt geplaats aan de scharnierzijde van de deur. Waarbij de vrijloopdranger zelf wordt gemonteerd op het kozijn boven de deur en de arm wordt gemonteerd op het deurblad. Deze uitvoering van een vrijloopdranger noemen we ook een vrijloopdranger voor de kopmontage. In deze situatie is een verdeeldoos niet nodig, de stroom kan rechtstreeks op de vrijloopdranger op het kozijn worden aangesloten.
De vrijloopdranger wordt geplaats aan de niét scharnierzijde van de deur. Waarbij de vrijloopdranger zelf wordt gemonteerd op het deurblad en de arm wordt gemonteerd op het kozijn boven de deur. Deze uitvoering van een vrijloopdranger noemen we ook een vrijloopdranger voor deurbladmontage. In deze situatie dient de stroomkabel vanuit de vrijloopdranger overgebracht te worden naar een stroompunt buiten het kozijn. Hierdoor is een extra verdeeldoos noodzakelijk (kastje met kabel).
De vrijloopdranger wordt geplaats aan de niét scharnierzijde van de deur. Waarbij de vrijloopdranger zelf wordt gemonteerd op het kozijn boven de deur en de arm wordt gemonteerd op het deurblad. Deze uitvoering van een vrijloopdranger noemen we ook een vrijloopdranger voor de kopmontage. In deze situatie is een verdeeldoos niet nodig, de stroom kan rechtstreeks op de vrijloopdranger op het kozijn worden aangesloten
Lees meer over de juiste montage van deurdrangers op: Deurdranger Monteren: Uw Gids voor een Zachtjes Sluitende Deur. Of over onze service monteren deurdrangers en deurautomaten. Of neem vrijblijvend contact op met onze klantenservice.
telefonisch 0413-724172 (ma - vr: 07:00 - 17:30) of mail per mail: sales@deurdrangers.nl
In sommige gemeenten is visuele controle van de vrijloopdeurdranger door de brandweer en/of gemeente vereist. Deze controle dient uitgevoerd te kunnen worden zonder dat de bewoner thuis is of deur hoeft te openen. Dit kan betekenen dat de dranger aan de buitenkant van de woning zichtbaar moet zijn. In de praktijk betekent dit dat de vrijloopdranger aan de buitenkant van de woning zichtbaar moet zijn. En dus aan de niét scharnierzijde/gangzijde (deur draait tenslotte naar binnen) gemonteerd dient te worden. In veel gevallen hoort dit tot de zorgplicht van de gebouweigenaar.
Dorma Kaba heeft een nieuw type vrijloopdeurdranger ontworpen voor de Nederlandse markt: de TS 99 FL K BG. Deze is geschikt voor montage aan de niet-scharnierzijde op de kozijnbovendorpel. De bekabeling gaat door het kozijn en zit daarom niet in het zicht. De ‘BG’ geeft aan dat dit nieuwe type geschikt is voor situaties waarbij de terugligging van de deur 50-96mm kan zijn. De deurdranger kan dus aan de (inpandige) gangzijde van een voordeur van een appartement worden gemonteerd.
Vrijloopdeurdrangers moeten regelmatig worden onderhouden om te ensuren dat ze goed blijven functioneren. Het is belangrijk om de volgende punten te controleren:
Het is aan te raden om het onderhoud van uw vrijloopdeurdranger te laten uitvoeren door een gekwalificeerde vakman.
Vrijloopdeurdrangers vormen een essentieel onderdeel van brandveiligheid in appartementsgebouwen. Ze zorgen ervoor dat woningtoegangsdeuren automatisch sluiten bij brand, waardoor rook zich niet kan verspreiden. Wanneer u op zoek bent naar een vrijloopdeurdranger, bent u bij ons aan het juiste adres. Onze uitgebreide collectie vrijloopdeurdrangers biedt een breed scala aan opties voor elk type deur. Ga direct naar ons assortiment vrijloopdeurdrangers
Mocht u vragen hebben over vrijloopdeurdrangers. Neem dan gerust contact op met onze klantenservice: 0413-724172 of sales@deurdrangers.nl
Onze deskundige medewerkers staan klaar om u te helpen bij het maken van de juiste keuze voor de beste deurdranger.
1. Moet ik een vrijloopdeurdranger in mijn appartement hebben?
Ja, sinds 1 juli 2020 is het wettelijk verplicht dat zelfstandige woningtoegangsdeuren in nieuwbouw en bij verbouw in appartementencomplexen zelfsluitend zijn bij brand. Dit kan worden gerealiseerd door middel van een vrijloopdeurdranger. Dit systeem verhoogt de brandveiligheid zonder uw wooncomfort te hinderen.
2. Wat is het verschil tussen een normale deurdranger en een vrijloopdeurdranger?
Een normale deurdranger sluit altijd, terwijl een vrijloopdeurdranger dat alleen doet bij brand of rookontwikkeling.
3. Is een vrijloopdeurdranger verplicht?
Ja, sinds 1 juli 2020 zijn zelfstandige woningtoegangsdeuren in nieuwbouw en bij verbouw verplicht om zelfsluitend te zijn bij brand. Dit kan worden gerealiseerd met een vrijloopdeurdranger.
4. Hoe werkt een vrijloopdeurdranger?
Een vrijloopdeurdranger is aangesloten op een rookmelder. De rookmelder stuurt een signaal naar de dranger wanneer er brand of rook is, waardoor de deur sluit.
5. Waar kan ik een vrijloopdeurdranger kopen?
Vrijloopdeurdrangers zijn te koop bij diverse leveranciers van deurdrangers en brandveiligheidsproducten.
6. Wat kost een vrijloopdeurdranger?
De kosten van een vrijloopdeurdranger variëren en zijn afhankelijk van het merk, model en de montagekosten.